CARBON COUNTY COURTHOUSE & ADMINISTRATION BUILDING - SCOTT P. EVANS ARCHITECT & ASSOC. P.C.

CARBON COUNTY COURTHOUSE & ADMINISTRATION BUILDING

As a major public building in Price, Utah, the Carbon County Courthouse & Administration Building contributes greatly to the needs and services that the local residences require. Before this new building was constructed, many of the departments were scattered through various locations county wide, making communication and continuity from department to department and also with the public, inconvenient and inefficient. The new facility was carefully designed to provide all the major county departments the space and functionality needed to adequately serve the community now and well into the future, including the technology infrastructure to do so.

Aesthetically speaking, the new Administration Building is very attractive and provides a new and fresh look that the County has needed for some time. The Administration Building is now a prominent and beautiful landmark within the County that gives its citizens a sense of pride. The exterior includes a mix of Arriscraft manufactured stone for the majority of the building, a large feature wall clad with natural red sandstone from India which runs through the entire atrium and protrudes out the north and south ends of the building, and blue glass tile which clads the wavy canopy along the front of the building. The materials were intended to mirror some of the colors found naturally throughout Carbon County. The blue glass tile reflects the piercing blue skies that are so common in this region. Large glass curtain walls and a skylight that extends almost through the entire center of the building bring a great deal of comfortable natural light into the center public spaces of the building. Additionally, almost every staff office in the building has a direct view of the outside grounds. This was an important feature that contributes to the occupants comfort and morale. Level 2 bridges connect the two halves of the building across the open atrium and allows for an efficient flow between departments. The Commission Chambers includes a large vaulted ceiling, beautiful wavy tile, rich woods and fixed seating. The Justice Court space, including the courtroom, offices, clerk space and holding cells were designed to meet the latest standards in court design and functionality. The flow and layout of the Justice Court as it relates to security was severely lacking in the old building. The new space creates an environment where the court staff and public can feel safe and secure and will not cross paths with detainees. One of the favorite features of the building for the community is a veteran’s memorial wall in the atrium. The faces of the county citizens that have served in any of the branches of the military were etched into a Corian type material and installed in an aluminum framed box. When backlit, these images “come to life” in great detail. The words, “Freedom Is Not Free” are found directly above the memorial, reminding the community of the time and sacrifice all of our service men and women make on our behalf to afford us the freedoms we enjoy each and every day.


This projects was awarded the Top Public Project over $10 Million dollars in the Utah Construction & Design Magazine.


PROJECT SIZE

57,000 s.f.


PROJECT COST

$17 Million


CONTRACTOR

Ascent Construction

Powered by SmugMug Log In